Hosting

Informatikában a hosting kifejezés alatt szerverekkel kapcsolatos szolgáltatást értünk. Ezeket a szolgáltatásokat többségében szerverek számára kialakított adatparkokban veszik igénybe a felhasználók.

Az adatpark speciálisan kialakított hely, ahol a legoptimálisabb környezetben üzemelhetnek az informatikai eszközök. Az adatparkot kiszolgálok rendszerek N+1 filozófia szerint került kiépítésre. Az N+1, egy rendszer összetevői mindegyikéből plusz egy elem kerül beépítésre, ezzel biztosítva a szünetmentes leállást. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy nem csak ideális körülmények között dolgoznak a szerverek, hanem üzembiztos helyen is. Egy adatparkban nincs üzemszünet, nincs leállás.

Mely feltételek biztosítják az adatparkokkal támasztott igényeket?

 

- Áramellátás. Az adatpark elektromos energia ellátása több irányból történik. Földrajzilag minimum kettő irányból kap villamos áramot. Szünetmentes áramforrás áll rendelkezésre az áramszünet esetére, amelynek kapacitása 6-8 órán keresztül képes kiszolgálni az eszközöket. A hosszan tartó áramszünet esetére áramfejlesztő generátorok biztosítják a villamos energiát, amelyek számára 48-36 órára elegendő üzemanyag biztosított.

- Internet hozzáférés. Az áramellátáshoz hasonlóan több irányon keresztül biztosított a Budapest Internet Exchange (BIX) –hez az elérés (kétirányú optikai gerincen történő elérés, plusz mikrohullámú dedikált összeköttetés). Nemzetközi internet szolgáltatókhoz közvetlen kapcsolat, a nemzetközi forgalom gyors elérésére.

- Temperált környezet. Két körös légkondicionált rendszer, amely biztosítja az állandó hőmérsékletet, páratartalmat és a pormentes helyiséget.

- Tűzvédelem. Speciális tűzérzékelő és tűzoltó rendszer, amely a levegő elvonását követően, gázzal oltja a tűzet, megvédve az elektronikus eszközöket és a rajta tárolt adatokat a további károsodástól.

- Szabotázs védelem. Vagyon védelem, 24 órás biztonsági szolgálattal biztosítva a jogosulatlan hozzáférést.

- Hozzáférés. Az év 365 napján 24 órás elérhetőség a rendszerekhez.

 

Zökkenő mentes üzletmenethez stabil rendszerre van szükség. A fentiekben ismertetett körülmények kialakítása és üzemeltetése bizonyos méretű rendszerek alatt arányaiban nézve hatalmas költséggel jár a felhasználó számára. Szervereinket nagy biztonsággal üzemeltetni és elérni költséghatékonyan adatparkban lehetséges.

Az adatparkban üzemeltetett szervereknek előnyei

- nincs beruházási költség

- tervezhető havidíjas szolgáltatás

- magas, garantált rendelkezésre állás

- az internet elérés többszörös adatkapcsolattal biztosított, nagy adatátviteli sebességgel

- rendszerfelügyelet 7/24, operátori szolgáltatással

- 24 órás őrzés