Vass Attila: Hogyan vegyünk “vasat”?

Vass Attila: Hogyan vegyünk “vasat”?

Az Infobex Kft. a kezdetektől fogva üzemelteti az AXIÁL cégcsoport SAP rendszerét. Az eltelt hat esztendő, valamint a 7x24-es rendelkezésre állás igénye néhány évenként megköveteli a kiszolgáló infrastruktúra fejlesztését, cseréjét.

Amikor a beszerzésekkel kapcsolatos megbeszéléseket elkezdtük, legfontosabb szempontokként a következőket határoztuk meg:

  • A rendszer tárkapacitása elegendő legyen a következő öt esztendőben várható adatmennyiség növekedés, valamint a menet közben felmerülő, egyéb fejlesztési igények kielégítéséhez. Az ezzel kapcsolatos becsléseket az elmúlt évek alatt felhalmozódott üzleti adatok, ill. a jelenleg már ismert fejlesztési igények szem előtt tartásával végeztük el.
          • A növekvő üzleti elvárásoknak megfelelően a többszörösére növekvő adatmennyiség ellenére sem szeretnénk lemondani az egyes üzleti tranzakciók sebességének növeléséről. Ennek érdekében az eszközök sebességével szemben a korábbiakhoz képest jól érzékelhető növekedést vártunk el.
          • Az eszközök mindegyikére a tervezett éles üzemben eltöltendő időtartamra teljes körű gyártói garanciát és enterprise szintű támogatást (supportot) kértünk.

A különböző vendorokat képviselő beszállítóktól a fenti elvárásokon felül a lehető legkedvezőbb ajánlatot vártuk el, melynek segítségével a legjobb ár/érték arányú beszerzést valósíthattuk meg.

A fenti - lényegében természetes - elvárások eredményeképp az éles SAP rendszerek alatti tárólóként egy hibrid modell mellett döntöttünk, melynél a már RAID-elt tárterületet tekintve 20 TB SSD, valamint 30 TB hagyományos HDD kapacitással gazdálkodhatunk. A tároló képes a különböző fajtájú, ill. felhasználású adatokat akár automatikusan az optimális sebességű lemezeken elhelyezni, valamint azokat a felhasználásuk gyakorisága szerint mozgatni (tiering). Az eszköz flexibilitása révén a SAP mellett egyéb rendszerek kiszolgálására is alkalmas (unified storage). Emellett az adatbázisok folyamatosan frissülő replikáit tároló szervert is a jelenlegihez képest négyszeres kapacitásúra méreteztük.

Hardver kapacitások tekintetében öt esztendőre előre tervezni többé-kevésbé vakrepülésnek tekinthető, ám - mint az a beszerzések során mi is megköveteltük - a megvásárolt eszközöket a továbbfejlesztési lehetőségek megtartása mellett szereztük be.