Földi navigációs hálózat fejlesztés - Geodéta-NET 2.0

Földi navigációs hálózat fejlesztés - Geodéta-NET 2.0

Az Infobex Kft. Geodéta-NET néven az RTK korrekciós szolgáltatását 2016-ban indította, bérelt RTK hálózaton. Az akkoriban még korszerűnek számító rendszerrel kapcsolatosan elkezdett nőni az igény -az új műholdrendszerek üzembehelyezésével- a fejlesztésre. A fejlesztési igényt erősítette az új iparágak rohamos mértékű fejlődése, amelyek alapja a nagy pontosságú helymeghatározás, mint például az önvezető autók és a vezető nélküli légijárművek (DRONE). Cégünkhöz egyre több és egyre újabb természetű kérés érkezett az RTK korrekcióval történő helymeghatározáshoz kapcsolódóan.

Tapasztalva az iparágak fejlődését, a meglévő felhasználók igényét, megkezdtük a lehetőségek feltérképezését a szolgáltatásunk fejlesztésére.

Magyarország 2015-től ismét az Európai Űrügynökség (ESA - European Space Agency) tagja, ezáltal megnyíltak az űrtevékenységhez kapcsolódó pályázati lehetőségek.

Büszkék vagyunk, hogy 2008 óta az Infobex Kft.-nek sikerült az első sikeres pályázat elnyerése az ESA-nál. A pályázat tárgya, Galileo műholdjelek elérhetősége a földi navigációs helymeghatározáshoz, Magyarország teljes területén.

Az Infobex Kft. a legkorszerűbb RTK korrekciós hálózat kiépítésére kötött szerződést az ESA -val, melyben vállalta, hogy 2021. augusztus 10-ig kiépíti, és felhasználói részére elérhetővé teszi a 4GNSS VRS RTK szolgáltatást. A fejlesztés célja, teljes Magyarország területén  felhasználható váljon az európai műhold rendszer, a Galileo jelek. A Galileo műhold rendszer felhasználhatóságával egyidejűlegbiztosítjuk a kínai BeiDou műhold rendszer jelet is, ezáltal megvalósítva a 4GNSS VRS RTK szolgáltatást.

 

Az Európai Űrügynökség nem tesz nyilatkozatot a projecthez kapcsolódóan, minden közzétett információ az Infobex Kft. állásfoglalása.