Dinamikus üzleti bővülés támogatása Zorp-alapú védelmi rendszerrel.

Dinamikus üzleti bővülés támogatása Zorp-alapú védelmi rendszerrel.

ÜGYFÉL REFERENCIA: AXIÁL KFT.

Interjú Szabó Zsolttal az iNFOBEX Kft. IT üzemeltetés vezetőjével.

Esettanulmány letöltése!

Gyors növekedés - Növekvő biztonsági kockázatok

Az Axiál Kft. dinamikus bővülésével az IT szolgáltatások színvonalának is fejlődniük kellett. Ennek következtében bevezetésre került egy MS Exchange 2007-alapú levelezőrendszer. A levelezőrendszer terhelésének növekedésével azonban a beérkező spam-ek száma is robbanásszerű növekedésnek indult. Az online katalógusok terjedésével megfogalmazódott az igény a hálózati erőforrások, információk távoli elérésére is, ami megkívánta a nagy sebességű internet kapcsolat kiépítését. Több online katalógus elérésével azonban problémák adódtak, mivel nem volt egyértelmű, hogy milyen protokollt használnak, és milyen portokat kell megnyitni a hozzáféréshez. Ezen felül egy új, céges weboldal is kifejlesztésre került, amellyel párhuzamosan a web-áruház is elindult, melynek látogatottsága már az induláskor is elég magas volt. Ezeket az oldalakat és a levelezőrendszert is meg kellett védeni az internet felől érkező támadásoktól.
A fentiek okán szükségessé vált egy fejlett védelmi rendszer kiépítése, amely komplex protokollszűrést, vírusirtást és spam védelmet is képes megvalósítani. „A korábban használt védelmi megoldás egy Symantec Gateway Security 5000-es eszköz volt, amely csak port szűrést végzett, így hibafelderítésben megmutatkozó nehézkessége és a technikai fejlődés miatt a lecserélése mellett döntöttünk.” – meséli Szabó Zsolt, IT üzemeltetési vezető.

Komplex védelem Zorp alapokon

Az új biztonsági infrastruktúra tervezésekor Juniper és Checkpoint eszközök is szóba kerültek, de végül az Axiál szakemberei a BalaBit Zorp Gateway határvédelmi megoldása mellett döntöttek. „A BalaBit terméke proxy alapú tűzfalként elsősorban technológiai fejlettségével győzött meg minket. Magyar tulajdonú cégként előny volt az is számunkra, hogy egy hazai fejlesztő csapattal dolgozhatunk. A képzett és rugalmas támogatási csapat is meggyőző volt, nagy szakértelmüket számtalanszor bizonyították felénk.” – mondja Szabó Zsolt.


Kezdetben egy Zorp 3.1 licensz-t vásároltak 450 felhasználóra.

ZAS (Zorp Authentication System) és ZCV (Zorp Content Vectoring) modulokat, valamint Commtouch spam szűrőt és NOD32 vírusvédelmet is rendeltek az alaplicensz mellé. Ezeket később kiegészítették SpamAssassin levélszűrő és ClamAV antivírus modulokkal, melyek szintén zökkenőmentesen integrálhatók a Zorp környezetbe. A tervezés és bevezetés 2 hetet vett igénybe, az átállás két nap alatt valósult meg. „A cég azóta is megbízhatóan használja a rendszert, amit a jó tapasztalatok miatt a leányvállalatoknál is bevezettünk. A Zorp mellett a BalaBit egyéb megoldásait, a Shell Control Box tevékenységfelügyeleti eszközt és a syslog-ng Store Box naplózó szervert is megelégedéssel használjuk.” – teszi hozzá Szabó Zsolt.

Átfogó határvédelem, Gyors hibaelhárítás

Az Axiál a Zorp segítségével stabil, megbízható határvédelmet tudott megvalósítani. A felhasználók számára azonnal érezhető előny volt a spam-ek számának drasztikus csökkenése. Az online szolgáltatások elérésénél több problémás esetben is a Zorp segítségével tudták a rendszerek hibás működését azonosítani, azonnal beavatkozni, és akár javításokat is elvégezni. „A proxy alapú tűzfal olyan rugalmasságot biztosít, amit egyéb, „hagyományos” védelmi eszközökkel nem tudunk megvalósítani. Linux-alapú kialakítása lehetővé teszi, hogy a hibakutatások során maximális rálátásunk legyen egy adott adatfolyamra, így könnyedén kideríthetjük egy-egy csatlakozási hiba okát. A Zorp stabil, testre szabható szoftver, amellyel bármilyen határvédelmet érintő problémánkra találtunk megoldást.” – foglalja össze Szabó Zsolt.

Stratégiai kapcsolat

Az Axiál és a BalaBit között 2007-ben kezdődött a sikeres együttműködés, melyet mi sem bizonyít jobban, minthogy azóta is folyamatosak a termékvásárlások. 2011-ben az iNFOBEX Informatikai és Szolgáltató Kft. átvette az Axiál Kft. belső informatikai szervezetétől az IT üzemeltetést. Az iNFOBEX Kft. külsősként végzi az Axiál és leányvállalatai mindennemű informatikai üzemeltetését, így többek között ellátja a Zorp támogatási szolgáltatást is. A Zorp használata során eltelt évek alatt az iNFOBEX Kft. support partneri kapcsolatot épített ki a BalaBit Kft-vel. Az iNFOBEX saját rendszereit is Zorp segítségével védi.